Wanneer

Het Ravelijn is i.v.m. het corona virus tijdelijk gesloten.

De rondleidingen zijn dit jaar mogelijk van 27 april tot en met 31 oktober, iedere zondag om 13 uur of om 15 uur. 

U kunt om 13.00 uur of om 15.00 uur aansluiten bij de hoofdingang.

Adres: Ravelijn op den Zoom
Korneel Slootmanslaan.

Bent u met 5 personen of meer?

Als u met meerdere komt (minimaal 5 personen) kunt u hier uw wandeling boeken. Dat kan het hele jaar door, dagelijks (uitgezonderd op maandag).

Het Ravelijn is beperkt toegankelijk voor mindervaliden;  de kazematten zijn niet toegankelijk voor rolstoelen, mensen met een rollator of met een buggy.

Entree

De prijs voor de rondleiding bedraagt  € 3,- voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis.
Minimaal 5 personen.

Bestel tickets

Ravelijn

Ravelijn Op den Zoom

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’  is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom.

De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. Bij een bezoek aan het Ravelijn leiden de gidsen van SBM u rond over dit vijfhoekig eilandje en u bezoekt de kazematten. In een presentatie vertellen de gidsen over de geschiedenis van de vesting; hoe heeft die zich ontwikkeld, wat was de functie, hoe zag het er uit en wat was de samenhang tussen de bastions, de Ravelijnen , de lunetten, de mijngangen en wat was de functie van de opmerkelijke ondergrondse kruidkamers? Ook wordt de meer recente geschiedenis, na de ontmanteling van de vesting uit de doeken gedaan.

Bij een bezoek aan dit vijfhoekig eilandje nemen onze gidsen u mee terug naar tijden van belegering van de stad. U daalt af in de kazematten waar de fascinerende geschiedenis van de vesting voor u uit de doeken wordt gedaan. Waartoe diende het Ravelijn? Wat zijn bastions, lunetten, mijngangen? En wat is de samenhang tussen al deze onderdelen van de vesting? Altijd benieuwd geweest hoe een kanon werkt en hoe ver je daarmee kunt schieten? We gaan het u allemaal vertellen.